Rozhodol som sa postaviť model podľa skutočnej predlohy. Je to lietadlo Murphy Rebel. Nie je extra veľký, ale ani extra malý. Taký akurát do auta.
Murphy Rebel
Autorom tohoto modelu je moj spoluletec a kamarát Peter Palatinus.
Koncom roka 2003, ked mi už nestacilo poletovanie s Harlekýnom som zacal rozmýšlat nad nejakým väcším projektom. Chcel som už nieco väcšie, ale pohodlné na lietanie, lebo som vtedy ešte nejaký velký pilot nebol.(nehovorím, že teraz už som) V casopise Model Hobby magazín c. 3/2000 som natrafil na monografiu Murphyho Rebela. Hned ma zaujal, pretože toto ultralahké lietadlo má velmi jednoduchú konštrukciu a pritom je nádherné. Pretože mi po nevydarenom projekte Cessny 150 zostal motor palicka 24/12, zacal som myšlienky o znovuvyužití tohto motora spájat s novou túžbou postavit si Murphyho Rebela. Tak som zacal pocítat a dospel som k tomu že by to chcelo prevodovku 2,5 : 1 a potom by mohlo byt rozpätie okolo 1600 mm. Navštívil som Reicharda v Brne a kúpil prevodovku VMG od Model Motors, ktorý vyrába aj moju palicku. K tomu som dokúpil aj materiál na stavbu, fóliu a všetky tie prkotinky, co k stavbe takéhoto lietadla treba.
Stavba:
Všetko potrebné som už mal nachystané a tak som teda zacal stavat. Konštrukcia Murphyho je nasledovná:
Celé lietadlo som postavil z balzy, fínskej a topolovej preglejky a potiahol bielou nažehlovacou fóliou. K lepeniu som používal Kanagon, na viac namáhané diely epoxid a kyanoakrylátové lepidlo.
Trup som tvarovo trochu upravil. Obával som sa velkého celného odporu, kvôli jeho znacnej celnej ploche a preto som ho zúžil o 25%.(z 20cm na 15 cm - takže aj tak to bude macko)
Od motora až po odtokovú hranu krídla som ho zlepil z balzy hrúbky 3 mm. Od odtokovej hrany po koniec trupu som zvolil konštrukciu z balzových hranolov 6 x 6 mm. Prístup do trupu je zhora cez centroplán. Ten tvoria 2 rebrá z fínskej preglejky hrúbky 3 mm. Kryt centroplánu je z balzy 3 mm. Zaoblenia trupu som lameloval z balzy 2 mm na poloprepážky uchytené medzi bocnice a dná trupu. Motorová prepážka je z fínskej preglejky hrúbky 3 mm.
Uchytenie vzpier v trupe je z duralového plechu 1,6 mm. Prechádza vnútrom trupu tak, že vzpery sú uchytené na 1 kuse duralového plechu a sily od vzpier sa prenášajú na trup len minimálne.
Podvozok je z dvoch pružinových drôtov ř 3 mm, medzi ktorými je vlepený balzový trojuholníka potom je zvrchu i zospodu nalepený trojuholník z balzy1mm. Predný drôt tvorí os kolies. Podvozok je vlepený do trupu a stredová cast je zakrytá vlepeným dnom trupu z balzy 3 mm. Kolesá sú kúpené ultralahké ř 73 x 24. Na drôte sú zaistené stavacími krúžkami.
Výškovka i smerovka sú rovnakej konštrukcie. Sú rebrované obojstranne, potiahnuté balzou 1 mm. Na konce ovládacích plôch com nalepil rohové odlahcenia a celok spojil modelárskymi pántami so stabilizátorom. Do smerovky som zalepil aj ostruhu s kolieskom ř 35 mm.
Vzpery sú celoduralové z plechu hrúbky 1,6 mm a obložené balzou 2 mm. Celok je zabrúsený do približnej elipsy, aby boli aerodynamické. Na koncoch sú diery pre skrutky M 4, ktorými sú prichytené k trupu a krídlu.
Krídlo je delené na 2 polovice a centroplán, ktorý je súcastou trupu. Polovice krídla sú na centroplán navliekané na 2 duralové trubky – ř12/10 a ř 4/3. Polovice krídla sú rebrované s dvoma hlavými balzovými nosníkmi prierezu 10 x 6, nábežnou a odtokovou hranou, ktorá je tvorená dvoma pásmi balzy hrúbky 1,5 mm a šírky 40 mm. Rebrá sú z balzy hrúbky 3 mm. Korenové rebrá, v ktorých sú uchytené ustavovacie trubky, sú z topolovej preglejky hrúbky 3 mm. Nábežná cast krídla až po nosníky je obojstranne potiahnutá balzou 1,5 mm. Od hlavného nosníku až k odtokovej hrane sú rebrá páskované balzou hrúbky 1,5 mm. Konce krídla sú ukoncené koncovými oblúkmi, ktoré sú lamelované z balzy 2 mm. Skrutky, ktorými sa upevnujú vzpery, sa do krídla zaskrutkovávajú do duralových matíc, ktoré sú vlepené do bukových blokov a tie sú vlepené v krídle na nosníky.
Fotky zo stavby:
RC vybavenie:
Motor – už spomínaná VM 24/10 s prevodovkou VMG 2,5 :1
Regulátor – Jeti 600 Navy opto
Servá – na krídelká HS – 81 a na výškovku a smerovku štandardné servá taktiež od Hitecu
Pohonný akupak – 8 x 2000 mAh NiCd
Akupak pre prijímac - 4 x 800 mAh NiMH
Prijímac – Feater 5 od Hitecu
Zálet:
Komplet postavený potiahnutý a osadený model predo mnou stál na jar 2004 okolo apríla. Celková hmotnost bola okolo 2100g. Trochu viac ako som predpokladal, ale nerobil som si z toho starosti. Ono to vybavenie, co som použil nebolo z najlahších- vážilo asi 1150g. Išiel som teda zalietavat, aj ked ešte na nom neboli nálepky a presklenná kabína. Namiesto nej som narýchlo spravil papierovú. Podmienky na zalietavanie boli ideálne: mierny vánok a vedla našej letiskovej ploche na poli nebolo ešte nic nasadené, takže som mohol štartovat s krásne urovnanej hliny. Bolo to ale na nervy. Nikdy predtým som totiž neriadil nic s hmotnostou nad 2 kg . A zo zeme som tiež nikdy predtým neštartoval. Nemal som inú možnost. Ked som totiž poprosil Lubora a Fera, ci mi to niekto z nich hodí, pozreli sa na mna ci mi šibe. Ten trup sa totiž nedá ani poriadne chytit. Tak som teda na to bol sám. Postavil som ho na zem proti vetru a pridal motor. Murphy hned zacal zatácat dolava. Nechcel som to skúšat vyrovnat a radšej som stiahol plyn a išiel na druhý pokus. Teraz som ale zatácanie skúsil korigovat smerovkou. Podarilo sa! Po asi piatich metroch sa Rebel po pritiahnutí odlepil a zacal stúpat. Uviedol som ho do lavej zákruty a pokracoval v stúpaní. Stúpal pod uhlom asi 15 -20°, co bolo pre mna malé sklamanie. Musel som ale trim na krídelkách posunút úplne do lava, aby som udržal priamy smer. Po nastúpaní asi do 60 m výšky som vypol motor, aby som vyskúšal, co to spraví. Vôbec som necakal, že bude mat tak dobrú klzavost. Musel som ale korigovat krídelka, lebo zasa klonil napravo. Bolo to jasné – motor som vyosil velmi málo. Po asi piatich minútach letu sa vybili baterky a musel som íst dole. Na prvý krát sa mi pristátie pomerne podarilo. Pristál som asi 30 m od seba s efektným dojazdom. Doma som motor vyosil asi o 1,5°. Pri dalších letoch sa ukázalo, že som sa trafil. S Rebelom som ale spravil iba pár letov, lebo sa ukázalo, že pri návšteve letiska zaberám polovicu auta a aj tak ma akosi prestal bavit. Asi pre nabíjanie dvoch akupakov. A takisto 5 minút letu sa mi zdalo akosi málo. Lubor s Ferom ma nahovárali, aby som mu kúpil AXI – ka, ale mne sa už akosi nechcelo investovat.
Po pár mesiacoch ma Fero prekvapil tým, že chcel Rebela odo mna kúpit. Nakoniec som mu ho so žialom predsa len predal. Fero ho osadil AXI – kom, vybavil ho lahšími servami, spravil peknú povrchovú úpravu, priesvitnú kabínu a servá napájal cez BEC, takže ušetril hmotnost aj tým, že má o 1 akupak menej. Celková úspora na vybavení je naozaj výrazná – asi 400g. Ale o tom sa dozviete neskor.
Fotky z prvého letu, ale sú len bohužial na zemi:
Upgrade Rebela
Ako som kúpil Rebela od Peťa, pojal som sa ho dať riadne do poriadku a hlavne dať do neho iné vybavenie.Dalo som do neho AXI 2820/10 a reg TMM 40 Profi line.Baterky som puózival od 1700 mAh 7 článku až po 2400 mAh 8 článku. Serva som požil 4 Hitec HS-81.Príjimač je použitý klasický osemkanál s dvojitým zmiešavaním od Hitecu. Hmotnosť môjho modelu bola letová cca 1700 g. Záleží od použitých bateriek.
Popri tom všetkom som upravil aj vizáž modelu.Urobil som mu presklenú kabínu.Dal som do nej pilota a aj prístrojovku, síce vymyslenú, ale predsa. Polepil som ho farebnou kombináciou modrej a bielej farby.Polepil označenie a bolo hotovo.Zospodu som ho polepil oranžovou farbou aby sa dal dobre rozlišiť od vrchu.
Zopár fotiek po úprave a za letu.
Technické údaje:
Rozpatie: 1600 mm
Dĺžka: 1000 mm
Hmotnosť: okolo 2000 g so starším vybavením a 1675 - 1830 g s novým vybavením podla použitých bateriek
| < Prev | Next > |
|---|