Možná již někdo správně tuší, že jsem se zbláznil a po zlínovém extempóre minulých let jsem dal dohromady ještě jednoho zlína, jak se říká do třetice. No už se stalo, tak pro ty 2-3 lidi, které by to zajímalo, postupně přidám nějaké podrobnosti ze stavby a tak.
Prozatím jsou nějaké informace na (jsou tam i nějaké fotky a odkaz na video)
http://www.grafik.cz/zlin226ms.html
Model vznikl obráceným vývojem proti originálu a to tedy z 526 na 226. Vychází tedy z větší stavebnice Zlína 526AFS (2580mm) měřítko je stejné, pro zachování maximální kompatibility dílů, i tak je tam však rozdílů víc než by se na první pohled zdálo.
V prvé řadě je to křídlo jehož nezkrácená verze má rozpětí 3,1m. Také profiláž je zcela jiná a víceméně odpovídá originálu. Zde tedy nezůstalo původního nic, kromě spojovací trubky. Přibyly navíc odštěpné klapky, tvar a zavěšení křidélka také odpovídá originálu. Signování kčidélka již není z laminátu ale je vytvarováno z plastu vakuováním a nalepeno na hotové balsové křidélko (pro zjednodušení je signování provedeno jen na horní straně). vzhledem k délce křídla jsou stavěcí trubky jen jako pomocné a žebra mají podpěrné můstky.
Serva klapek jsou zcela schovaná v kořenu křídla a serva křidélek jsou ukrytá celí v křídle a táhlo zakrývá tvarová krytka jako u originálu. Křídlo má originální vzepětí, které mu dává charakteristickou siluetu.
Potah je folií Oracover s nalepenými nýtky ze samolepicí folie (výsledek je celkem přesvědčivý)
Barevné pruhy jsou nastříkány dvousložkovou akrylátovou barvou na auta.
Tady bych chtěl upozornit na vykrývací pásku 3M (modrá, asi 6mm široká) nepodtéká, lepí akorát, nenechává stopy ani na barvě - jedním slovem nic lepšého jsem nikdy nevyzkoušel (cena asi 120,- za 30m)
Podvozek je pevný (nezatahovací) ale odpružený (Robart) s koly Kavan.
Odpružené nohy Robart jsou připevněny na ocelových trnech zalepených do křídla.
Pružiny jsem změkčil posunutím zarážky uvnitř teleskopické nohy, tak aby byly stlačené vlastní vahou letadla asi do třetiny zdvihu (možná i více). Model při pojíždění nehoupe, ale krásně plave po nerovnostech a i na přistání se jeví tato úprava ku prospěchu. Nohavice jsou balsové, konstrukční - potažené tenkým plastem.
Trup ačkoliv se zdá na první pohled stejný, zcela stejný není. Jednak je asi o 6cm delší před křídlem a druhak je jinak tvarován s ohledem na dvoumístnou kabinu, zcela odlišná je tak i část před kabinou.
Konstrukce trupu je také trochu odlišná, aby byl prostor kabiny zcela volný až po pedály a aby ho bylo lze vybavit maketovými páčkami, knoflíčky, budíčky, židličkami a panáčky (na to jsem zatím neměl sílu).
Laminátové díly jsem použil stejné, tam kde to šlo (i když ve skutečnosti jsou i zde nějaké drobné rozdíly)
Ocasní plochy jsou stejné, jen sop není dole protažená, ale rovná
Kabina je samozřejmě jiná, dvoumístná (výlisek je skoro 80cm dlouhý)
Po několika měsících váhání jsem kopyto nakonec udělal s rámečky (což bylo trochu pracnější, ale o to víc práce to ušetří staviteli a vypadá myslím dobře a je tím i částečně zesílená, takže stačí 0,7mm silný čirý plast.
Ostatní části jsou naštěstí víceméně stejné, včetně pohonu a osazení
Hirotex 2500W + 1 závit, 12s Lipol 4200 mAh Hyperion G3, vrtule zatím 22/12 mejzlík
Spin 99, 2xA123 2200mAh + Jeti BEC
Použitá serva jsou:
vop - 2x Hyperion DS16FCD
sop - 1x Hyperion DS20UMD
křidélka - 2x Hyperion DS20FMD
kllapky - 2x Graupner 5077
háček - podvozkové servo Hitec
Letové vlastnosti se samozřejmě také liší.
Tady se musím pochválit, že jsem u 526ky volil na konci křídla souměrný profil a tím bezpochyby výrazně zlepšil jeho akrobatické vlastnosti a zjednodušil pilotáž v jednotlivých obratech (zejména ve výkrutech výkrutech na doby a nožových letech).
U 226ky samotný let na zádech není nijak problematický, ale ve výkrutech se díky vzepětí a rozpětí točí nestejnoměrně, což nelze považovat za vadu ale za vlastnost takovéto koncepce letadla. Ledacos se dá zjednodušit mixy a nastavením diferenciace křidélek.
Po vysunutí klapek má snahu stoupat (zvedat čumák), ale to se dá jednoduše kompenzovat mixem.
Pádové vlastnosti jsou dobré, bez klapek zvolna sklouzne po křídle, na klapkách spíše poklesne příď, pokud zůstane naplno přitažený zvolna přejde do vývrtky (toto však není zcela odzkoušeno, mám zatím asi jen 5 letů s různým vlivem větru a psychyckých zábran.
Sestup na klapkách a přiblížení je snadné stejně jako samotné přistání. Start také nečiní žádné problémy, pokud nefouká příliš z boku, pak je nutná adekvátní reakce směrovky, samotný start pak lze provést na půl plynu, po pozvolném rozjezdu.
Stoupání vertikální na plný plyn je realistické (adekvátní menčí vrtuli) zvládne 1 stoupavý výkrut
zkoušel jsem krátce dřevěnou vrtuli 24/10, ale pocitově se zdála horší, kromě lépe brzděného sestupu. Možná že 24/12 APC bude nakonec stejně dobrá volba jako pro 526afs.
Váha nakonec vyšla na 8,75kg což je stejně jako u 526ky. (bez vybavení kabiny a pilota)
plocha křídla je asi 140dm2 a plošné zatížení asi do 65g/dm2 při 9kg, což umožňuje příjemně pomalý realistický majestátný let (a bezpečný)
| < Prev | Next > |
|---|