Friends of B.E.S.T.

Friends of Bigger Electric Scale Thrust. Věnováno památce Lojzy Raffaje

• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • Czech/Česky
Home Plans Tipy na plánky '06

Tipy na plánky '06

E-mail Print
User Rating: / 20
PoorBest 
There are no translations available.

Protože se opět  blíží zimní večery a někteří z nás budou moci  zasednout do svých dílen či dílniček, i mně začíná vrtat hlavou myšlenka, co bych si tak letos přes zimu postavil. Původně jen tak pro sebe jsem se porozhlédl, zda se náhodou neobjevil nějaký šikovný plánek, který by mě umožnil bez velkého přemýšlení a vymýšlení  postavit model, který by se mi líbil.

V prvé řadě jsem si projel nové plánky v nakladatelství Traplet. Ale protože na internetu jsou jen velice stručné popisy a z předchozí zkušenosti víme, že kvalita plánků je velice rozdílná, nehledě na dost vysokou cenu těchto plánů, zalovil jsem v domácích vodách.

Jsa abonentem časopisu RCRevue, narazil jsem při listování časopisem na několik slibných plánů.

Pěkné velké éro opravdu konstruované pro elektriku je PB 6 Racek o rozpětí 2 200mm. Pohodový hornoplošník pro rekreační polétání, snad jen volba motoru – Phasor 45/3 napřímo s vrtulí 10,5/7 při 16-ti článcích není asi ta nejleppší možnost, nicméně funguje. Letová váha  3 100g při plošném zatížení 50 g/dm2 zaručuje klidné polétání. Více RCRevue 9/2005.

Další pěkný model od stejného autora – L. Walka – je Stampe SV 4. Model o rozp.1 400mm a plošném zatížení 31 g/dm2 je poháněn motorem Phasor 30/3 a 10 – 12  články. Autor zmiňuje i možnost zvětšit plán na měřítko 1:4, potom při rozpětí  2 100 mm model provozovaný na spalovací motor váží 6.5 kg, což by při konverzi na elektro byla ještě příjemná váha.RCRevue 7/2004.

Pěkný model letounu Piper Tri Pacer o rozpětí 1 400 mm je od stejného autora. Při váze 635 g jej pohání motor Speed 480 napřímo. Pokud  by se plán zvětšil, mohlo by jít o zajímavý model hornoplošníku, který není tak okoukaný jako ostatní modely typu Piper, ale koncepcí se jim přibližuje. Plán vyšel v RCRevue  4/2001.

Další plány – např. Steen Skybolt  M. Veselého i Zlín Z-XII S. Čecha  jsou rozpětím něco málo přes jeden metr sice ne moc velké, ale dnes není problém plán zvětšit a model postavit větší. Steen Skybolt postavil zvětšený na 1 500 mm kolega L. Lukl a sklízí s modelem zaslouženou pozornost na všech letištích. Do této velikosti není třeba model nijak zvlášť upravovat, nedělená křídla se stále vejdou do auta k pohodlné přepravě.

Stejný potenciál, lákající k mírnému zvětšení, mají i plány dalších plodných autorů Z. Rašky a V. Cahy. Většinou jde o modely o rozpětí kolem jednoho metru, kdy při zvětšení do 50-ti procent by asi nebylo nutno příliš měnit konstrukci. Toto už ovšem neplatí při zvětšení větším; zde by se asi původní plán uplatnil spíše jako pomůcka při vlastní konstrukci.

Z toho se trochu vymyká plán modelu Zlín Z-20 Z. Rašky z RCRevue 1/2003. Jde o pěkný, neokoukaný, dolnoplošný  civilní dvoumotorák, který při rozpětí 1 650 mm už není docela drobeček. Pohon 2x Speed 480, osmičlánek 1250 mAh a jméno autora zaručují pohodu při stavbě i létání. Přímo si říká o případné mírné zvětšení a o pozornost na všech letištích, kde bude létat!

Z plánů na větší modely, které by event. přicházely v úvahu pro stavbu větší polomakety, ještě připadá v úvahu Fairey Fulmar M. Gála z RCRevue 8/2001. Konstrukce sice pro spalovací motor, ale váha kolem 4000g při rozpětí 1 890 mm zaručuje rezervu pro případnou konverzi.

Z časopisu RC Modely 7/2005, který se mi náhodou dostal do rukou, jsem vybral plán letounu Klemm KL-35 B J. Petra. Model o rozp. 2 200 mm a váze 4 950 g létá sice se spal. Motorem MVVS 26, ale i tady by asi nebyl s váhou při konverzi asi žádný problém a plán by se zřejmě nemusel vůbec upravovat. Stejný typ modelu provozuje kolega M. Hanzl, který může potvrdit jeho výtečné letové vlastnosti při dodržení podobné váhy.

U časopisu RC Modely ještě zůstanu – v čísle 3 / 2005 je popis pěkného dvoumotorového modelu DA 42 Twin Star od ing. J. Velíska, vlastní konstrukce, která by mohla být eventuální inspirací k podobné vlastní konstrukci.

Na závěr jsem si nechal autora několika plánů, R. Fantu, který se objevil a publikuje plány v RCRevue. Předlohy letadel z první světové války známý Fokker Dr. I o rozpětí 1 400 mm a váze 3 500g z RCR 4/2001 i prototyp dvouplošné stíhačky Schütte-Lanz D.III o rozp.1 500 mm a váze 3 500 g jsou sice poháněny spalovacími motory, ale určitě by nebyl problém tuto hmotnost přinejmenším příliš nepřekročit ani při konverzi na elektromotor.

A ještě jedna konstrukce tohoto autora – Messerschmitt Bf 109-E4 z RCRevue 11/2002. Rozpětí 1 670 mm, váha 3 850 g se zatahovacím podvozkem, opět pro spalovací motor. Mírné zvětšení by zřejmě modelu prospělo a dodržení hmotnosti při eventuální konverzi by opět neměl být problém. Konstruktér vyzdvihuje výborné letové vlastnosti.

Pokud by žádný plán ze  zde jmenovaných nikoho neoslovil, mohu ještě snad nabídnout z vlastních zásob nádherný plán DH  82 Tiger Moth od G. Whiteheada. Model o rozpětí 1 800 mm a letové váze kolem 5-ti kg na 20 článků je nakreslen do posledních detailů. Další plán, který mi doma leží v trezoru je plán na Fokker E.V/ D.VIII od Ch. Freemana. Model o rozp. 2 070 mm není tak přesně rozkreslen jako Tiger Moth, ale s troškou tvůrčí invence by jeho zhotovení nemělo činit problém. Oba plány jsou z vydavatelství Traplet.

Na úplný závěr bych si dovolil ještě malou doušku - pokud je někdo z čtenářů tohoto příspěvku autor či spokojený uživatel nějakého plánu, nechť to dá laskavě najevo i ostatním. Ideálně prostřednictvím tohoto webu, proto se na něm udělaly takové úpravy, abychom se mohli navzájem lépe informovat o různých zajímavostech a potřebnostech.